Translate

Om mig

Mitt foto
Gift med Ewa, pappa till Sofie och Åsa, kirurg på St Görans sjukhus i Stockholm

torsdag, augusti 30, 2012

Smörjmedel



En annorlunda vecka på jobbet.
I vanliga fall har vi våra givna platser i produktionen. Kraven är hårda och tempot är högt, så det behövs inte mycket för att maskinen skall gnissla. Då kan det vara bra med lite olja.
Den här veckan provar vi en löparfunktion, som är lös och ledig att hoppa in där det bäst behövs.
Bland det mest stimulerande jag gjort på länge. Med enkla medel kan den frikopplade  hjälpa till att skapa harmoni i flödet.

Igår förmiddag blev jag uppringd från den invärtesmedicinska dagavdelningen, som hade en patient med såsande fistel kring ändtarmsöppningen. Om en vecka skulle han resa med familjen till Amerika.
Tog honom till kirurgmottagningen för bättre undersökning, några timmar senare låg han sövd på operationsbordet, på kvällen gick han hem. Färdigutredd och behandlad.
Det normala hade varit en remiss till kirurgen, bedömning av remissen (läkare), inbokning till kirurgmottagningen (sjuksköterska), kallelse per brev (sekreterare) , vårdplanering för operation (läkare), kallelse för operation någon eller några månader senare (planeringsenhet).
Den total handläggningstiden reducerades från månader till timmar. Det kallas LEAN. Ett begrepp som av de flesta misstolkas som "spring fortare". Men det betyder bara att man tar bort allt det som inte "skapar något värde för patienten".

Att slippa stå på det löpande bandet passar en egensinnig frispelare som hand i handske. Men egentligen mår väl alla bra av att kunna styra sitt arbete. Och samtidigt känna att man gör skillnad.

2 kommentarer:

Onkel Olof sa...

Betyder detta att det finns en massa människor inom sjukvården som bara tar upp tid?

ERIC SECHER sa...

Bra fråga. Det korta svaret blir ja.

Poängen med LEAN är att "våga vända på pyramiden" och släppa loss kreativiteten hos de som är på golvet.
Alla chefer har gått kursen, men hittills har jag inte sett någon som kunnat/vågat ta steget.
Att hela tiden ha för ögonen att bara göra det som är "värdeskapande" för patienten uppfattar jag som ett gott rättesnöre. Det är (väldigt) mycket som går att plocka bort ..