Translate

Om mig

Mitt foto
Gift med Ewa, pappa till Sofie och Åsa, kirurg på St Görans sjukhus i Stockholm

söndag, juli 24, 2011

Oskuld

Tillbringar förmiddagen framför TV:n och den fortsatta rapporteringen om det fasansfulla dådet i Norge. Bilden av gärningsmannens tankevärld  klarnar då han lagt ut ett omfattande manifest på nätet. Det handlar om främlingsfientlighet, om ett nytt kristet korståg, en avsky för multikulturalism.
I SVT och TV4 intervjuas en mängd personer. Psykologer, debattörer, författare, politker, säkerhetstjänstemän. Och Lena Sundström, som under lång tid studerat främlingsfientlighet, sitter med i hela TV 4:s sändning. Det talas mycket om öppenhet, försvaret av det öppna samhället.
I Sveriges riksdag har vi ett parti som uppfattas som främlingsfientligt, och som defintivt tar avstånd från det som kallas multikulturalism, nämligen Sverigedemokraterna. Vad vore självklarare, i ett öppet samhälle, än att bjuda in Sverigedemokraterna till studion ? Under drygt två timmars tittande har jag ännu inte sett skymten av det ?

Att läsa Noam Chomsky är att bli av med sin demokratiska oskuld. Man inser att det som ser så öppet och genomskinligt ut många gånger är uttryck för något annat.
Bortsett från aspekten att det här vittnar om en bristande öppenhet så kan jag tycka att det vore "schysst" om sverigedemokraterna fick en chans att på bästa sändningstid ta avstånd från det som inträffat.
Man kan också spekulera i om denna Ohly-liknande mediareaktion (att inte sitta i samma sminkloge som J Åkesson) kan frammana fler sympatier för främlingsfientlighet och antimultikulturalism, fler SD-röster på offer-vi-blir-censurerade-känslan ?

2 kommentarer:

Onkel Olof sa...

Intressant blogginlägg det här.
Det lyfter frågan om att vissa åsikter vinner på att tystas ner. Jag tycker det vore ett genialt drag att låtas J Åkesson vara med i diskussionen. Han borde förstå saker som vi andra inte gör.

Alla förlorar på att inte låta vissa komma till tals. Man kan också diskutera demokratins och medias objektivitet i sammanhanget.

Men, som romarna sa, bara vi får bröd och skådespel så är vi nöjda...

ERIC SECHER sa...

Ja, J Åkesson kanske har värdefulla insikter, tänkte inte på den aspekten.
Det där med "objektivitet" kan man verkligen undra över. Man kan presentera fakta som i och för sig är riktiga. Men det kanske ofta är väl så intressant vad man låtit bli att berätta ? En "subjektiv" värdering som vi läsare/tittare inte varseblir.
Nja, tror inte man får med hela kakan med bara bröd och skådespel. Tror, faktiskt, det finns ett grundläggande behov också av"mening och moral" (Bengt Brylde).