Translate

Om mig

Mitt foto
Gift med Ewa, pappa till Sofie och Åsa, kirurg på St Görans sjukhus i Stockholm

lördag, juli 30, 2011

God nog för frihet ?

Den utlovade resumén av Noam Chomskys tankevärld dröjer.
Den här inledaren i Fria Tidningen, skriven av Nette Enström, är en god sammanfattning av hans funderingar. Att ifrågasätta maktutövning, all form av maktutövning.
Tar man den tanken till sig, fullt ut, då blir frågan om människans inneboende natur inte längre relevant (?).
Inte helt lättsmält. Värt att läsas flera gånger ....

6 kommentarer:

Onkel Olof sa...

En intressant fråga.
Är inte en följdfråga: Vågar vi lita på det goda i människan?

Allt blir ju inte bra över en natt. Det kanske hinner hända mycket ont innan alla blir så goda som vi tycker att de ska vara...

ERIC SECHER sa...

Olof. Jag är inte säker på att jag fullt ut förstått det här anarkistiska tänkandet. När man läser " Att förstå makten" där människor får ställa frågor till Noam Chomsky så är det ett återkommande tema att han duckar för frågan om människans inneboende natur, eller kanske snarare betraktar den som ovidkommande. en också omöjlig att besvara.
Han värjer sig också mot fixering vid person. Det gjordes för några år sedan en dokumentärfilm om honom som han ogillade. Han var god vän med regissörerna, filmen var välgjord och rättvisande. Men folk som såg den satte Chomsky på en piedestal, och skrev mejl och undrade hur det kunde gå med i "hans röresle". Vad han vill förmedla är att vi alla, i varje situation ifrågasätter maktutövning och auktoriteter. - Ni ska inte ta för givet att jag har rätt, tänk själva.
En möjlig tolkning av det här förhållningssättet är väl att fokusering på makt blir ett konkret sätt att lösa den omöjliga knuten om ont och gott.
Hoppsan. Bildillustration kanske var mer välfunnen än jag avsåg ..:-)

Onkel Olof sa...

Kanske där han sätter fingret på sanningen: Alla vill inte tänka själva. Om inte alla kan tänka själva fungerar ju varken anarki eller liberalism.

RL sa...

Att slita sina band till Kapten Konkurs, puffa honom/henne överbord, ta hand om rodret och släppa upp hela manskapet på däck så att den med egna ögon, kan se alla isberg, som ligger föröver.
- Alla får nu mönstra av.

Nu sätter vi kurs mot Itaka.
- Alla som vill får nu mönstra på!
Er andra släpper vi av i USA.

ERIC SECHER sa...

Håller med.
Hans (andra..) poäng är att maktutövning många gånger går just på att få oss att inte tänka själva. Ensamma konsumenter, som uppmuntras i tron att man bara skall tänka på sig själv, som jobbar skiten ur sig eftersom man aldrig skall vara nöjd, som inte orkar eller har tid att ta del av något annat än main-stream media - det är mumma för de som vill vidmakthålla makt och privilegier.
Eric

RL sa...

I min värld styr endast Poeter och Författare.

Spejarna som står på utkik och spejar mot framtiden ger data till
Poeter och Författare, som inom sina kranium, omvandlar detta till
Mening och ledning för besättningen
på väg mot Itaka och Atlantis och andra, ännu inte upptäckta öar.

I och med värdsmakternas insikter om sina egna grovs felnavigeringar sker nu vår kursändring mot nya möjligheter,
med de gamla stollarnas goda vilja.
USAs representanter i Sverige d.v.s. regeringen har nu ansökt om Svenskt medborgarskap. Hur det går får framtiden utvisa!

För skojs skull / Roland