Translate

Om mig

Mitt foto
Gift med Ewa, pappa till Sofie och Åsa, kirurg på St Görans sjukhus i Stockholm

måndag, augusti 02, 2010

Volvo Geely


Varför är det så svårt att lägga hela pussel ?

När Studio ett tar upp den aktuella affären mellan Volvo och kinesiska Geely så kommer volvoarbetaren, Volvos vice ordförande Hans Olov Olsson och en fordosnanalytiker till tals. Alla är lika glada, eller snarare lyriska. Fordonsmarknaden i Kina exploderar, och som Olsson uttrycker det, det gäller att vi är med och tar våra marknadsandelar. Och arbetaren är glad för jobbet.
Var det allt ?

Jag har på näthinnan en bild (DN/SvD häromdagen) från någon större kinesisk stad. Det mest kvalificerade bilkaos man kan tänka sig. Och luft därefter. Och antal trafikdöda därefter. Men vi tycker på något märkligt vis att det är helt OK att den aspekten, att vi genom vårt älskade Volvo skall vara med att förvärra det kinesiska trafikkaoset, inte nämns med en rad i Studio ett. Frågan kommer över huvud taget inte upp. Inte för att den är helt ovidkommande, det tycker nog ingen, men den får tas upp i ett annat sammanhang, i något debatt eller miljöprogram. Nu leker vi sälj-så-det-ryker-skit i konsekvenserna-leken. Samvetsleken kan vi leka en annan gång.
Vad ska man kalla det. Galenskap ?

3 kommentarer:

ERIC SECHER sa...

- Vi kan inte missunna kineserna vår egen standard. I Kina har man 25 bilar per tusen invånare, i Europa är det 300. Kom igen med de där synpunkterna när de är i fatt.
- Är det inte lite för mycket begärt att bilfirma A skall avstå från att sälja sina bilar till landet B, som längtar efter att köpa bilar från A ?
- Det viktigaste för oss i Sverige är väl ändå att se till att vi själva har jobb och kan försörja oss/vidmakthålla vår standard ?
- Vi kan väl inte ta ansvar för kineserna, det får dom göra själva. Eller ?

Anonym sa...

det verkar som du inte vet vad du tycker, vore väl lite roligare om nån annan tyckte till o dessutom undrar jag varför du skriver om nått som du egentligen inte har nån egen åsikt om. tänka först o skriva sen tror jag är en bra ide´.

Monica sa...

Eller alienation. "Som vanligt" kan man tyvärr klämma till med. Om man bara vill tillräckligt mycket att saker och ting inte hänger ihop så kanske dom inte gör det... Morr...