Translate

Om mig

Mitt foto
Gift med Ewa, pappa till Sofie och Åsa, kirurg på St Görans sjukhus i Stockholm

torsdag, januari 11, 2018

Fyra slags lycka



Fyra slags lycka. Tycker den där DN texten av David Brooks i förra inlägget är så tänkvärd. Tyvärr kan den bara läsas av DN-prenumeranter, så det får bli ett citat.

Jag skulle visa er två modeller för människan utveckling.
Den första skulle man kunna kalla Fyra slags lycka. Den lägsta sortens lycka är materiell tillfredsställelse. Att ha god mat, bra kläder och en trevlig bostad. Sedan kommer prestation, den glädje vi känner vid en välförtjänt och erkänd framgång. Den tredje är omtanke, den glädje vi känner när vi ger av oss själva till andra. Och slutligen är den högsta formen av lycka den moraliska glädjen, den glödande tillfredsställelsen vi upplever  när vi har underordnat oss ett nobelt ändamål eller en kravlös kärlek.


Den andra modellen är Maslows berömda behovshierarki. Enligt den börjar vi med att tillfredsställa våra fysiologiska behov, som hunger och törst. När det är avklarat flyttar vi upp till trygghetsbehov, ekonomisk och fysisk trygghet. När väl dessa är uppnådda kan vi gå vidare till samhörighet och kärlek. Sedan, när vi klarat av dem, kan vi flytta upp till självkänsla. Och när det är tillfredsställt kan vi flytta upp till självförverkligande, vilket är att uppleva självständighet och möjlighet att leva ett liv som uttrycker vårt sanna jag.

Den stora skillnaden mellan dessa två modeller är att Fyra slags lycka rör sig uppåt från en nivå där individen vinner andras erkännande genom sina prestationer, via nivån där omsorgen om andra står i centrum till stadiet där det kollektiva engagemanget har blivit mer universellt, medan Maslows behovshierarki rör sig från det kollektiva till det relationella och i toppen återfinns det individuella. I den ena modellen är den mänskliga tillvarons högsta mål att dämpa och lyfta sig över jaget, i den andra är det att befria och förverkliga jaget.

De flesta religioner och moraliska system har inriktat sig på att dämpa jaget eftersom man ansett att själviskhet är det stora problemet för människan.

...

Ingen av oss lever upp till sina ideal, vare sig i äktenskapet eller någonting annat. Men vi kan sikta högt. Maslows behovshierarki försjunker alltför lätt till självupptagenhet. Det är dags att lägga den åt sidan.




Vill inte gå i Maslows trappa, vill inte fastna på halva vägen mot fyra slags lycka.

BILDER:
Nemam Ghafouri, Bajed Kandala (Irak), Joint help for Kurdistan







2 kommentarer:

Roland Lidén sa...

Å Himmelriket i eder svävar i det blå
så och på Jorden är det icke frågan om
av jord är du kommen, men Jordad talar få om
Medan Helvetet det har Illuminate makt över
så och på Jorden.
I-nate skapar oförståndet på Jorden via press,
radio, TV, Skola, regeringar, det millitärindustriella
komplexet och Vår Dumhet.

Ett problem är att om vi förnekar vår dumhet
då förnekar vi livet. Livet är en kvinna.
Syndafloden är lösningen. Men även mannen
är en anpassad dåre.

Till Dårskapens Lov

Dynape

Grattis på din dag Eric !

ERIC SECHER sa...


Tack Roland. För att du finns.