söndag, januari 28, 2018
Flygnormen
Har många gånger undrat hur trender och opinioner uppstår. Ibland är det inflytelserika människor som medvetet bestämmer att nästa år klär vi oss i rosa (typ), men oftast verkar det oklart var flodens källa är belägen.
Innan Jens Liljestrands krönika i Expressen och innan Heidi och Björn berättade om sitt race mot fossilfriheten så återuppstod min egen egen klimatångest, utan att jag riktigt förstod varför. Såpass att jag avbeställde den planerade cykelresan till Patagonien i mars. (Nåja, det fanns även andra skäl att hoppa av, men skammen hjälpte till.)
Nu plågar jag mina kollegor på jobbet och mina FB-vänner med artiklar och inlägg som ifrågasätter vår nuvarande livsstil. Mycket av det kokar ner till frågan om individens ansvar. Jag tycker att Lennart Fernström (Syre) lyckas knyta ihop säcken ganska bra :
Systemet kommer bara förändras om vi är tillräckligt många som likt Alyssa Milano, Rosa Parks, Nelson Mandela, Mohammed Bouazizi och Lech Wałęsa vägrar vara en del av det. Först då kommer politikerna våga diskutera en flygskatt som gör skillnad på riktigt. Först då kommer de att sluta subventionera flygplatser. Först då kan vi förvänta oss ett förbud mot fossila bränslen. Först då blir klimatfrågan något annat än fernissa för politiken.
En inställd flygresa räddar inte klimatet, men varje inställd flygresa ökar manöverutrymmet något för kommande generation och världens fattiga. Och varje medvetet inställd flygresa bidrar till att bryta ner flygnormen. Den som tar miljöfrågan på allvar och har en solidarisk grundsyn inser därför att det inte finns utrymme för hens flygresa. Eller som MC5 uttryckte det: “the time has come for each and every one of you to decide whether you are gonna be the problem, or whether you are gonna be the solution. You must choose”
Fernström
Heidi och Björn mfl DN debatt
Liljestrand
En inställd flygresa räddar inte klimatet, men varje inställd flygresa ökar manöverutrymmet något för kommande generation och världens fattiga. Och varje medvetet inställd flygresa bidrar till att bryta ner flygnormen. Den som tar miljöfrågan på allvar och har en solidarisk grundsyn inser därför att det inte finns utrymme för hens flygresa. Eller som MC5 uttryckte det: “the time has come for each and every one of you to decide whether you are gonna be the problem, or whether you are gonna be the solution. You must choose”
Fernström
Heidi och Björn mfl DN debatt
Liljestrand
torsdag, januari 25, 2018
tisdag, januari 23, 2018
Det gör ont
Får ofta höra att "det där gör du bara för att bli av med ditt dåliga samvete".
Ja, så är det. Vad är det för fel med det ?
Det vore ju toppen om man utan minsta påminnelse och av pur glädje gör det som bör göras. Men när det inte räcker, när det inte fungerar, då återstår bara förbud, eller dåligt samvete.
Fick nedanstående kommentar för några år sedan.
Den svider. Och det är bra.
Det finns
inget äkta I det här längre.
Diskussionen
är bara en ursäkt att slippa ta ställning och ärligen agera därefter, men ändå
känna sig duktig och påläst. En lagom mysig filt att svepa om sig i
höstkylan.
För sanningen är att detta varken handlar om Gud, diskussion eller
klimathot, det handlar om Dig...
Efter att
ånyo läst kommentarer på den här bloggen, BS och liknande blir jag väldigt
depprimerad för första gången på länge.
När inte ens
de som bryr sig om förändring bryr sig om att förändra, då kan man verkligen
tala om att "svära i kyrkan".
I den här
debatten har det också varit väldigt lite av faktiska förändringar. X har
varit en starkt lysande stjärna på den här mörka himlen, men förutom henne är
det en hårresande falskhet mellan snack och bandy.
Vi som
skriver här är människor som både har medlen och förutsättningarna att
verkligen visa vad vi menar i handling. Men istället väljer vi att fortsätta
kasta fakta på varandra, äta kött och flyga på semestrar.
Kanske är det så att
så länge man tar rätt ställning så har man sin moral fri. Det är svårt att göra
en annan tolkning efter alla dessa år.
Men prata på ni och fortsätt ändra med
ord.
Detta är inte min väg.
torsdag, januari 11, 2018
Fyra slags lycka
Jag skulle visa er två modeller för människan utveckling.
Den första skulle man kunna kalla Fyra slags lycka. Den lägsta sortens lycka är materiell tillfredsställelse. Att ha god mat, bra kläder och en trevlig bostad. Sedan kommer prestation, den glädje vi känner vid en välförtjänt och erkänd framgång. Den tredje är omtanke, den glädje vi känner när vi ger av oss själva till andra. Och slutligen är den högsta formen av lycka den moraliska glädjen, den glödande tillfredsställelsen vi upplever när vi har underordnat oss ett nobelt ändamål eller en kravlös kärlek.
Den andra modellen är Maslows berömda behovshierarki. Enligt den börjar vi med att tillfredsställa våra fysiologiska behov, som hunger och törst. När det är avklarat flyttar vi upp till trygghetsbehov, ekonomisk och fysisk trygghet. När väl dessa är uppnådda kan vi gå vidare till samhörighet och kärlek. Sedan, när vi klarat av dem, kan vi flytta upp till självkänsla. Och när det är tillfredsställt kan vi flytta upp till självförverkligande, vilket är att uppleva självständighet och möjlighet att leva ett liv som uttrycker vårt sanna jag.
Den stora skillnaden mellan dessa två modeller är att Fyra slags lycka rör sig uppåt från en nivå där individen vinner andras erkännande genom sina prestationer, via nivån där omsorgen om andra står i centrum till stadiet där det kollektiva engagemanget har blivit mer universellt, medan Maslows behovshierarki rör sig från det kollektiva till det relationella och i toppen återfinns det individuella. I den ena modellen är den mänskliga tillvarons högsta mål att dämpa och lyfta sig över jaget, i den andra är det att befria och förverkliga jaget.
De flesta religioner och moraliska system har inriktat sig på att dämpa jaget eftersom man ansett att själviskhet är det stora problemet för människan.
...
Ingen av oss lever upp till sina ideal, vare sig i äktenskapet eller någonting annat. Men vi kan sikta högt. Maslows behovshierarki försjunker alltför lätt till självupptagenhet. Det är dags att lägga den åt sidan.
Vill inte gå i Maslows trappa, vill inte fastna på halva vägen mot fyra slags lycka.
BILDER:
Nemam Ghafouri, Bajed Kandala (Irak), Joint help for Kurdistan
tisdag, januari 09, 2018
Fyra slags lycka
Fyra slags lycka. I Maslows behovstrappa, som vi vant oss vid, är det översta trappsteget självförverkligande. Här gäller det omvända, högst upp finns vi till för andra och goda ändamål, och glömmer oss själva.
David Brooks
(kräver tyvärr att man prenumerant)
måndag, januari 08, 2018
Planetskötare SECHER
vet inte om det spelar någon roll,
men det känns mycket bättre
att bli kallad planetskötare
än klimatkrigare
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)