tisdag, augusti 30, 2016
söndag, augusti 28, 2016
Höstar
Läser att det nu är fler irakier som återtar sin asylansökan än det är som söker. Väntetiderna är för långa och utsikterna att få stanna för små. Negativ invandring, en framgång för den nya restriktiva svenska politiken.
Hur kunde öppna-era-hjärtan bli stäng-era-hjärtan så snabbt och så lättvindigt ?
Frihet, jämlikhet och broderskap. Inte är det lätt att få med alla tre. Att göra avkall på den individuella (val)friheten och bekvämligheten till förmån för den som inte har någon alls skapar oreda och skänker inte så mycket tillfredsställelse att det är värt mödan.
Jo, hösten 2015, men inte hösten 2016.
Det kommer fler höstar.
PS1
I Flen och Hultsfred är var tionde invånare asylsökande, i Danderyd och Staffanstorp är det en på sexhundra.
PS 2
Det är lätt att vara idealist ända tills skåpet skall flyttas.
(Kommentar Onkel Olof 8 aug på Drivkraft)
onsdag, augusti 24, 2016
Varannan dag
Det är en magisk Britt-sommar-dag, så jag stannar cykeln på Götgatsbacken och tar två kort. Det första med fokus på Globen, det andra på trottoaren. De bägge korten har samma motiv, men blir väldigt olika.
Så fungerar åtminstone mitt liv. Den ena dagen ser jag allting ljust, nästa dag är samma "gata" alldeles mörk. Den ena dagen är alla patienter besvärliga, nästa dag är de bara spännande.
En del handlar om att vara utvilad.
Men inte enbart.
Tillit (igen ..)
måndag, augusti 22, 2016
söndag, augusti 21, 2016
Mognad
Vill så gärna vara oberoende av TING. Men när en bild på min älskade numera oförklarligt försvunna tröja, som jag köpte i en bensinmack utmed vägen mellan Trondheim och Oslo 1996 (och som faktiskt gjorde det möjligt att fullfölja Den Store Styrkeproeven i norsk kyla), då känner jag ren och skär (smärtsam) SAKNAD.
Så långt har JAG kommit :)
Lycka till ni andra !
torsdag, augusti 18, 2016
Försök
Femte plats i försöket, en tiondel långsammare än bästa tiden i år, och ingen plats i OS-semifinalen. Susanna Kallur kunde inte leva upp till de högt ställda förväntningarna. Mellan tårarna konstaterade hon att snabbheten fanns men att uthålligheten saknades, på grund av före lite träning.
Omdömet kommer bli att hon var chanslös.
På målbilden är fjärdeplatsen inte långt borta.
Många tycks mena, att det är både korkat och tragiskt att någon kan offra så mycket för så lite.
Annorlunda hade det väl låtit om hon tagit sig till final.
Min terapeut kanske kan förklara varför jag känner så starkt för Kallur.
Jag hoppas i alla fall att hon till slut kan känna sig stolt. Inte över placeringen, men för att hon försökte, för att hon vägrade ge upp.
onsdag, augusti 17, 2016
tisdag, augusti 16, 2016
fredag, augusti 12, 2016
Frihandel
Birger Schlaug har varit min husgud under flera år.
Birger är duktig på att lägga stora pussel.
Som i dagens krönika, om frihandel.
Återkommer hela tiden i mina grubblerier till Hararis slutord i boken Sapiens; att människan inte vet vad hon vill med sin framfart.
Så känns det, verkligen.
Frihandel
torsdag, augusti 11, 2016
Gemenskap
Man kan göra saker ensam eller tillsammans.
Man kan göra saker för att man måste eller för att ha något att göra.
Har fått för mig att tillsammans för att man måste är bäst.
På de cykelresor jag gjort så finns det inget så avslappnande och rofyllt som när man samlas för att tillsammans t.ex tvätta eller laga mat.
Innesluten i en varm gemenskap.
Bättre finns inte.
Det som går att räkna kanske inte räknas.
Det som räknas kanske inte går att räkna.
BILD: Katmandu
måndag, augusti 08, 2016
Drivkraft
Hade nyligen en diskussion* med min gamla kurskamrat om avregleringar inom vården, en diskussion om värdet av ekonomisk vinning som drivkraft. Jag tror det finns andra och bättre drivkrafter, men Håkan kallar det för planhushållning och idealism. Så oense kan man vara, trots att man gått i samma klass.
Kunde hur som helst inte låta bli att bli glad när jag läste David Brooks kolumn i dagens DN (Samhället vilar inte enbart på egon), med massor av belägg för att vi helst vill ställa upp för andra, och att vi faktiskt tappar lusten om vår moraliska vilja ersätts med ekonomiska incitament.
Inte utan att man kommer att tänka på Peter Kropotkin, och Inbördes hjälp.
*Artikeln som Håkan länkat : Sofia Nerbrand : Låt människor röst med fötterna.
lördag, augusti 06, 2016
Livets väv
För mig handlar omställning om ett enda nyckelord. Värdegrund. Mer än något annat är omställningen en konflikt om värdegrundar och världsbilder. De styr vår syn på samhället och oss själva. Vår tids fixering vid konsumtion och ekonomisk tillväxt är ett resultat av en värdegrund som skapar dessa ideal.
Omställningen står och faller med att vi tillägnar oss normer och värderingar i samklang med ekosystemen.
Detta är själva kärnan. Så länge vårt samhälle inte är grundat i en ödmjuk natursyn spelar det ingen roll hur vackra deklarationer om hållbarhet och grön omställning som fyller politikernas beslutspärmar. Vi kommer aldrig att nå dem eftersom ekologiskt destruktiva normer fortsätter styra våra handlingar.
Känns det självklart ?
Min erfarenhet är att detta budskap sällan går hem. Mest för att många inte ser saken på detta sätt. Vi har fått lära oss att hållbarhet handlar om ekonomisk tillväxt och teknik. I detta budskap finns inget utrymme för ett fördjupat samtal om värderingar och världsbilder. Vi är så fostrade att se miljöfrågan som ingenjörsmässig att varje försök att närma sig värderingar, världsbilder och värdegrunder väcker invändningar och förundran.
För att tränga under de tankebanor som styr vårt samhälle behövs en livaktig idédebatt. Ett idémässigt tvärdrag som låter oss vädra ut industrialismens förlegade tankegods.
Jag tror att det är just frånvaron av ett samtal om värdegrunder som förklarar vår övertro på att kvotera och reglera fram förändring genom komplicerade mekanismer. I ett samhälle besjälat av att utveckla hållbara livsbetingelser kommer nämligen det mesta att falla på plats spontant. Det är detta som är så viktigt att förstå.
Tänk om samhällets normsystem vore en kraft att driva på omställningen. Om synsättet om människan som härskare över naturen gav vika för en ödmjuk natursyn. Ett synsätt där naturen ses som en förutsättning för vår egen existens snarare än som en fiende och råvarukälla för den ekonomiska tillväxten.
Kanske tycker ni att jag förenklar. Jag tror inte det. Så stark är normernas kraft över våra handlingar att en förändrad värdegrund kan försätta berg. Självfallet kan även ett samhälle med en ödmjuk syn på naturen tvingas till eftergifter; däremot krymper utrymmet för ohållbara beteenden radikalt.
Så länge vi ensidigt förlitar oss på teknik och abstrakta styrmedel uppstår inget verkligt förändringstryck. I själva verket drivs vi vidare mot en alltmer vidlyftig resursförbrukning. För varken teknik, styrmedel eller ekonomiska konjunktursvängningar ändrar i grunden vårt sätt att tänka. Så länge vi inte inte överger tillväxtsamhällets trossystem kommer vi aldrig att lämna ruta ett.
Allt landar i vår syn på naturen.
Idag frodas en slags perverterad naturomsorg som vill dölja hur vi våldför oss på naturen. Som de miljökonsekvensbeskrivningar som upprättas i samband med vägbyggen och annan exploatering. Dessa blir ofta spel för gallerierna, ett sätt att rättfärdiga omfattande och oåterkalleliga naturingrepp.
Lösningen är inte att ekonomiskt prissätta vad som nu populärt kallas ekosystemtjänster (friskt vatten, ren luft, naturens fotosyntes med mera) - ett språkbruk med ohejdad instrumentell klang - utan att den läkande, inspirerande och för människans välbefinnande kraft som naturen förmedlar faktiskt erkänns som ett vitalt samhällsintresse, fullt i klass med sysselsättning och tillväxt.
Det handlar om ett förhållningssätt, en livshållning.
När vi accepterar naturens existensberättigande i sig lär vi oss att mer varsamt närma oss den omgivande miljön. Det lägger band på vår egen lust att exploatera och dominera. När vi ser naturen som värd för vår civilisation uppstår en ödmjukhet som undanröjer livsrummet för våra övergrepp mot ekosystemen.
(Björn Forsberg - Omställningens tid. )
Människan har inte skapat livets väv,
hon är blott en tråd i den
Det hon gör mot väven
gör hon mot sig själv.
torsdag, augusti 04, 2016
Souad
Glad att jag så dokumentären Flickan som räddade mitt liv.
Så gripande och välgjort. En påminnelse och vårt behov av mening.
onsdag, augusti 03, 2016
SMHI
Läser en kort notis i Södermalms-nytt.
SKYFALL BEROR PÅ KLIMATFÖRÄNDRING.
Regnet vräkte ner i början på förra veckan och orsakade översvämningar på flera platser på Södermalm. Enligt SMHI kan högre temperaturer och högre luftfuktighet göra att dessa regn - och åskväder blir allt vanligare.
Men det är ingenting vi (så gärna) pratar om.
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)