Translate

Om mig

Mitt foto
Gift med Ewa, pappa till Sofie och Åsa, kirurg på St Görans sjukhus i Stockholm

måndag, november 05, 2018

Estas en Tu Casa







Jag stoppar ner huvudet i sanden, sätter på mig skygglappar, bortser från det som inte passar in och fortsätter att vara oändligt godtrogen och naiv. Och omgivningen skakar på sina huvuden och drar en lättnandes suck om jag håller inne med mina barnsligheter.


Men så händer det, inte att någon tar intryck av mig, men att det naiva och godtrogna får ta plats. Greta Thunbergs sittstrejk för klimatet utanför Sveriges riksdag har blivit känd världen över. Och president Enrique Pena Nieto underlättar nu för de flyktingar från Honduras som vandrar mot USA att istället söka asyl i Mexiko. Estas en Tu Casa - känn er som hemma. 

Känn er som hemma, känn dig som hemma. Så vackert, och så fullständigt tvärtemot all misstänksamhet och brist på tillit som går som en löpeld. Greta kanske strejkar mest för att må bättre själv, Enrique kanske har några sluga baktankar. Jag tar ändå intryck, blir lite starkare, och vågar lite mer.


I varje stund har jag ett val. Att våga lita på, eller misstro. Att ta ett steg framåt, eller vända ryggen.




Den jag matar


PS I dagens DN läste jag en undersökning som visar att det går sämre för cynikern. Men vi har med oss i ( det genetiska) bagaget att det är värre att lita på och sen bli bedragen än att misstro och sen bli positivt överraskad. Synd.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Erik
Får jag rubba dina cirklar lite grann.
Hon som kommer här är också lite rubbad.
Men! Hon tar fram aspekter som borde ha beaktats.
Själv blev jag, även jag, av henne, lite rubbad.

Här kommer HON.
Lördagsintervju 25 - docent Ingrid Björkman om 25 års invandringspolitik

Roland

Anonym sa...

Om Hon ovan och Kajsa
skulle kunna tvingas att
samtala med varandra.
Undrar någon hur det
skulle kunna bli ?

Smakprov ifrån Kajsa ...
Ni blir en liten båt utan åror på någon annans hav! Om ni börjar omfamna kapitalets institutioner blir ni en del av problemet, och kommer inte kunna vara en kanal för folkligt motstånd. Som jag sagt tidigare: man kan inte älska orsaken men hata konsekvenserna. EU:s nyliberala politik är inte lösningen på fascismens framväxt - utan orsaken. Som tur är finns det många inom Vänsterpartiet som tycker annorlunda.

Kajsa Ekis Ekman

Nu finns det tre rätter på menyn
Högerns eller Kommunisternas
Moderaternas eller Vänsterns
Kapitalismen och Kyrkans medlöperi
eller Ateismens förståndsförnekelse.

Emedan Himmelen ingår i Apornas värld.
Den som människorna gräver sönder.

Dynape



Anonym sa...

Erik
Om Du blev orolig för mitt förstånd
så kanske följande kan lugna dig.




DET LILLA FREDSPRISET
Stiftelsen Sveriges Fredsfond
c/o Sveriges Fredsråd
www.FredNu.se


Jag nominerar Eva Björklund till Sveriges Fredsråds och Stiftelsen Sveriges Fredsfonds "Det Lilla Fredspriset".

20.000 kärnvapen, NATO, Militarisering av rymden, Irak, DU, USA:s 737 militärbaser, Guantánamo, Neuron. I fredskampen har vi uppenbarligen gigantiska uppgifter.
Hur kommer det sig att världens kvarstående supermakt förfogar över en militärmakt som kostar mer än hälften av världens samlade militärutgifter? Att den rika världen fortsätter att åderlåta de fattiga, det står klart för oss. Eva Björklund skriver i ett av sina många inlägg och debattartiklar:
"Det handlar om den kamp som pågår i hela världen mellan imperiet och folken. Där återfinns på ena sidan krigshetsarna som ljuger fram krig mot försvarslösa folk, för att tvinga på dem USA- och EU-bolagens utplundring. På andra sidan finns vi som tror på folkrätt, på nationernas självbestämmande och likaberättigande, på de mänskliga rättigheternas allmängiltighet och på fred, frihet och deltagardemokrati."

24 november 1966 deltog Eva i grundandet av Svensk-Kubanska Föreningen, inspirerad av hur Kuba bröt sig loss från USA:s grepp och exploatering. Det var under tiderna av befrielsekrig mot kolonialismen. Så småningom blev emellertid den USA-dominerade västvärlden ensam kvar, då motvikten Sovjetunionen föll bort och fattiga tredje världen länder snärjdes in i skuldsättning till västmakterna. Kuba uppmanade "Betala inte, lånen är omöjliga att betala!"
Idag sveper en förändringens vind över hela Latinamerika! Det handlar om att vinsterna från nationella resurser som olja och gas ska komma det egna landets flertal till del, och inte försvinna in i USA:s korrumperade krigsekonomi.
Kuba har varit och är en oerhörd stor inspiration för folken i hela Latinamerika i deras kamp för verklig självständighet och social förändring. Kuba är nu vald som ordförandeland i den Alliansfria Rörelsen och har stor renommé för principfasthet och hårt konstruktivt arbete i internationella organ. Kuba är invald bland de 47 länderna i FN:s Råd för Mänskliga Rättigheter. Kuba har en stående humanitär styrka på över 1.500 läkare och övrig medicinsk personal beredd att omgående sättas in i katastrofer. Den räddade liv i Pakistans jordbävningsdrabbade bergsbyar och vid katastrofer nyligen i Indonesien och Bolivia. För uppbyggnad av hälsovård har Kuba över 30.000 läkare och annan personal som bistår fattiga länder, skapar kliniker och läkarhögskolor, genomför alfabetisering.
Knappt något om detta genomgripande arbete för social förändring når oss via mainstream media. Tvärtom demoniseras Kuba och förljugs. Den allmänna opinionen ska tydligen förberedas för ännu hårdare blockad och sanktioner mot Kuba, rentav även militära aktioner.

Forts följer ...

Anonym sa...

I detta klimat bedriver Svensk-Kubanska Föreningen ett växande solidaritetsarbete med tillströmning av nya medlemmar som söker saklig information om Kuba. Det erbjuds främst genom den informationsintensiva Tidskriften Kuba som Eva, som chefredaktör, lett utvecklingen av under många år. Sedan mars 2001, då Eva avtackades för sina mångåriga insatser som ordförande i Svensk-Kubanska Föreningen, har hon kunnat ägna än större kraft och tid till att i samhällsdebatten föra fram Kubas exempel, Latinamerikas verklighet och tredje världen perspektivet.
Således är Eva minst lika aktiv och betydelsefull idag i kampen för social rättvisa och fred på de vanliga människornas villkor. Vi läser hennes artiklar i så vitt skilda medier som Svenska Dagbladet och Flamman. Vi har hört henne i radio och TV, där hon med övertygelse går mot strömmen. När de stora medierna stänger dörrarna är det Internet som öppnar. I många av våra städer och även internationellt har vi kunnat höra hennes föredrag och deltagande i debatter. Eva är aktiv i sitt partis styrelse - Vänsterpartiet - och medlem i Vänsterns Internationella Forum där delaktighet i utvecklingen av deltagande demokrati i världen står i fokus. Verkligt inflytande åt de många är avgörande i fredskampen.

Martin Österlin, ordförande i Svensk-Kubanska Föreningen

En som gillar ovan stående är
Roland Lidén