Translate

Om mig

Mitt foto
Gift med Ewa, pappa till Sofie och Åsa, kirurg på Ersta sjukhus i Stockholm

onsdag, juli 05, 2017

FöraktStefan Löfvén står med uppknäppt ljusblå skjorta på färjan över till Byxelkrok, och ser oförskämt nöjd ut. Helt säkert nöjd med att slippa ståhejet i Almedalen, och kanske nöjd med en smart taktik.
För taktik handlar det förstås om. Även den trovärdigaste politiker skall alltid misstänkas för att handla taktiskt, dvs göra det som hen tror lockar väljare på valdagen.
Så föds och göds politikerföraktet. Vi kallar det förakt, eftersom vi envisas tro att politiker ska vara något mer än bara månglare. Volvo lägger ner tillverkningen av förbränningsmotorer eftersom folk vill ha elbilar, inte för att rädda klimatet. Stefan Löfvén åker till Byxelkrok för att landsorten röstar brunt och blått, inte för att (som han säger) ge människor på landet chans att prata politik. Ingenting görs bara för den goda sakens skull, allting görs med en bakomliggande, mer eller mindre, självisk tanke.
Så blev det, när Plikten och Profiten kom i obalans.

Konsten att vara människa


PS Men i oföraktets namn, varför vill folk ha elbilar, och varför röstar de brunt på landet ?

7 kommentarer:

Onkel Olof sa...

Nu ser jag ofta att det här "föraktet" många gånger handlar om att man inte vill ta i problemen själv. Det är alltid lättare att skylla på andra.

De flesta i det här landet har egentligen ingenting att klaga på...

ERIC SECHER sa...

Du har säkert rätt.

ERIC SECHER sa...

Men. Tycker du inte alls att politik är mycket taktik ?

Onkel Olof sa...

Kanske. Men i en tid då känslor styr mer än fakta, kanske det är det logiska resultatet

Just detta oroar mig mycket just nu. Att människor inte bryr sig om att ta reda på fakta (på riktigt sätt), utan litar mer på hörsägen eller sanningar som passar dem, undergräver grundvalen för demokratin när kunskap inte betyder något.

Den obildade pöbeln får lätt för sig att bränna häxor...

ERIC SECHER sa...

Lögner, osanningar och fake news är bekymmersamt. Men känslor, t.ex av vanmakt, desperation eller utanförskap går inte att vifta bort. Fakta (och statistik) är sällan enkelt, i slutändan blir man oense för att man har olika värderingar/prioriteringar. Som du och jag. Jag lägger större vikt vid rättvisa och jämlikhet, du vid frihet och eget ansvar. Men avståndet har minskat ..

Skulle, hur som helst, önska att det var mindre taktik, mindre sneglande på opinionssiffrorna.

Onkel Olof sa...

Håller helt med. opinionssiffrorna är ett aber för politiken.
Olikheter däremot berikar den rätt använd, dvs att olika åsikter ändå vill skapa något bra för andra...

ERIC SECHER sa...


Självklart ska vi tycka olika. Men tänk inte som en affärsman. Så mena.