Translate

Om mig

Mitt foto
Gift med Ewa, pappa till Sofie och Åsa, kirurg på Ersta sjukhus i Stockholm

tisdag, december 01, 2015

Inlevelse


Medan vi står och opererar får jag luren i örat från Oskarshamn som vill skicka en 85-årig kvinna med hög sänka och svullen buk. Det kommer olägligt och jag lyckas slingra mig, de får göra en röntgen på hemorten. Nu är hon här, och har blivit något mer än 85 år med hög sänka, någon jag är riktigt bekymrad för.
Radion rapporterar då och då från Malmö, bland annat från Hyllie och mässan där flyktingarna samlas för att slussas vidare. Tidigare reagerade jag inte, nu skruvar jag upp volymen och ser den gråa byggnaden framför mig och undrar hur de har det där inne.

O. s. v

En global värld kräver samarbete långt över nationsgränserna, men frestelsen att avskärma sig finns där hela tiden, bl.a reklamen hjälper oss med det. Tillverkningen av en mobiltelefon ger sammanlagt ett avfall på 86 kilo, avfallet från ett års mobilförsäljning i Sverige motsvarar är vikten av 6 Finlands-färjor (Miljöinstitutet). Men det är kanske inte förrän jag åker till Kongo och ser konsekvenserna av gruvnäringen  med egna ögon som de där uppgifterna gör någon skillnad i mitt beteende.

O. s . v

Den största utmaningen för människor skapta för ett liv öga mot öga är förmågan till inlevelse med den och det man inte ser ?
Utan inlevelse saknas förutsättningar för den gyllene regeln, dvs att  göra (eller inte göra) mot andra vad man vill (eller inte vill) att de gör mot mig. Utan inlevelse är jag inte beredd att avstå från någon av mina privilegier. Och klimatmöten som det i Paris blir spel för galleriet. O.s.v

Gyllene regeln


1 kommentar:

Roland Lidén sa...

Det har varit så,
men medan skogarna i Borneo brinner ner
så finns det människor i Paris som brinner för sin uppgift.
Christina Figueres berättar gärna om hur
Gudinnan Ixchel vill att det ska bli i Paris.

En bonad är en skickligt sammanvävd vävd av trådar.
Förlåt att jag tror att många förstår att om man samlas
för att lösa Jordens Problem och inte gör det, ja då är
det ju ingen mening med att samlas.

Förlåt om jag tror på en och annan.