Translate

Om mig

Mitt foto
Gift med Ewa, pappa till Sofie och Åsa, kirurg på Ersta sjukhus i Stockholm

tisdag, december 08, 2015

God vilja

Den som knystar att flyktingproblemet handlar om god vilja får omedelbart höra att hen lever i det blå och inte förstår allvaret.

50 miljoner människor är bortkörda från sina hem.
16 miljoner är flyktingar i andra länder.
Om EU tog emot alla dessa och bekostade fem års utbildning och stöd på 200.000 per år i fem år skulle det kosta netto uppskattningsvis 1600 miljarder kronor *.
Ser man till EUs totala BNP skulle det räcka med en skattehöjning på 1,1 % i hela EU för att finansiera hjälp åt all världens flyktingar.
1600 miljarder är vad Frankrike, England och Tyskland lägger på charterturism till främmande länder.
1600 miljarder är mindre än vi spenderar på parfym under ett år (4050 miljarder)
1600 miljarder är mindre än vi lägger på godis under ett år.

Visst blir det problem när många kommer samtidigt men nog handlar det om god vilja, värderingar och prioriteringar, när alla flyktingar kan tas om hand bara vi slutar med godis eller parfym. 
Vi har uppenbarligen svårt att förstå vidden av vårt eget överflöd. 

* Brutto 3200 miljarder, uppskattningen bygger på att ca hälften kommer tillbaka i form av moms, andra skatter och avgifter genom att flyktingarna kommer i arbete.

3 kommentarer:

Onkel Olof sa...

Jag håller med Annie som i dagarna sa att flyktingkrisen är ett systemfel.

Sen kan man iofs diskutera vad man menar med det...

Onkel Olof sa...

Har varit runt på nätet för att se vad de olika partierna, som inte vill stänga gränser, har för förslag till lösning.
Bortsett från C är det en bedrövlig brist på kreativitet och idéer.

Med det bakom sig blir det lätt att hålla med en på en av V:s sidor som sa att alla förslag kommer från de som vill stoppa och stänga...

ERIC SECHER sa...


Brottas "dag och natt" med frågan om individens eget ansvar. Som "vänster" vill jag tona ner det, och lutar mig då för det mesta mot det faktum att livet (faktiskt) är ett lotteri, till var och ... en o.s.v. I den här frågan glider jag höger-ut, och tycker att Centern har ett vinnande spår, nämligen att man uppmuntrar och bejakar det enskilda initiativet, och utnyttjar/tar till vara den kraft som finns hos de människor som anländer, och gör avkall på alla våra regelverk, krav och föreställningar som är anpassade för ett välfärdssamhälle utan störningar utifrån, kort sagt lite flexibilitet för att kunna hålla fast vid grundläggande värderingar, nämligen att ställa upp för människor som råkat riktigt illa ut. De som istället biter sig fast vid byråkratiskt ordnings-och säkerhetstänkande tror jag kommer må dåligt med sig själva på sikt.