Min tolkning blir feministens.
Det ligger en man på Norrlandsgatan, omgiven av människor. Han är medvetslös, ligger i framstupa sidoläge, över honom står en medelålders kvinna på huk och kontrollerar puls och andning, hennes make talar i telefon och undrar varför inte ambulansen kommer. Det framkommer att kvinnan är narkosläkare på besök från Östersund. Mannen har vinglat och fallit handlöst, men inte blivit påkörd. Läget är under kontroll.
Så kommer polisen, och en halv minut senare två sjukvårdare med bil. Och en sorglig föreställning spelas upp.
Kvinnan presenterar sig och börjar redogöra för förloppet, men blir omedelbart uppmanad att dra sig tillbaka, hennes make (som är första ögonvittne) får samma tillrättavisning. De två poliserna försöker få kontakt med den medvetslösa mannen, vilket inte går (!), medan sjukvårdarna drar upp mannen på en bår och lägger honom på rygg och höjd huvudända, varvpå han börjar kräkas ymnigt. Kvinnan går fram för att hjälpa till (dvs rädda mannen från att kvävas), men blir åter avvisad av den ena konstapeln. - Du är visserligen doktor och allt det där, men våra sjukvårdare här kan sina saker och behöver inte din hjälp ! Hon drar sig snopen tillbaka igen.
Innan bilen åker därifrån frågar hon vänligt, på norrländska, till vilket sjukhus de tänker åka. Hon får (förstås) inget svar, men går då fram och tar ett kort med sin mobil av ambulansnumret på flygeln.
Jag beklagar storstadsbemötandet, men hon verkar ta det med ro, mer intresserad av hur det skulle gå för "hennes" patient.
Tänk tanken, att samariten som står hukad över den medvetslöse istället är en
manlig narkosöverläkare, som pratar myndigt på stockholmska. Säg inte att det inte hade gjort skillnad !
Den vanliga samvetsfrågan: Gjorde jag vad jag kunde ?
Svaret känns inte självklart.