Translate

Om mig

Mitt foto
Gift med Ewa, pappa till Sofie och Åsa, kirurg på St Görans sjukhus i Stockholm

måndag, november 14, 2011

SOS-alarm



Rättegången med anledningen av SOS-alarm griper tag mer, känns mer, än Astrid Lindgren-målet. Båda handlar förstås om vikten av säkra rutiner. Men den lilla flicka på Karolinska skulle dö. Den blödande 23-årige mannen kanske kunde klarat sig. Astrid Lindgrenmålet var laddat med prestige  och utvecklades till ett byråkratiskt grottande i detaljer som ingen lyckades reda ut. SOS-rättegången handlar om så mycket mer. Om skuld utan ond avsikt. Om meningslös förlust. Om förlåtelse ? Hoppas sjuksköterskan och familjen kan gå vidare. Att SOS ser över sitt arbetssätt tar jag för givet.

7 kommentarer:

Onkel Olof sa...

När jag lyssnade på delar av rättegången idag undrade jag över hur många svid-, värk- och gnällsamtal en SOS-personal får ta emot.

Man kan ropa "varg" på många sätt...

Realist sa...

Att det blir så här beror på att man inte håller reda på begreppen.
Man vet inte vad man ska göra bedömning på, vilket leder till fel beslut. Som i sin tur döljs med prestige för att inte avslöja sanningen.

Men enligt dig Eric så är sanningen subjektiv så då finns inget rätt eller fel, eller begrepp. vilket gör att vissa får hjälp andra inte.

Och vilka som får hjälp eller inte blir då oxo subjektivt.

Håll reda på sanningen! Den är inte subjektiv.

Håll reda på begreppen!

Detta är axiomt!

/ Realist

ERIC SECHER sa...

Olof,
Du har rätt, det är ett problem. Verkligheten är ett problem .. enkla sanningar, mallar och vårdprogram räcker inte så långt. Men rutinerna kan säkert ändras. Som t.ex att flera kan bedöma osäkra fall. Den aktuella sjuksköterskan måste ju ha känt någon form av osäkerhet i sin bedömning.

Realist,
Känner mig villrådig hur vi skall lösa upp vår knut ..
Vilka "begrepp" pratar du om i det här fallet ?

Onkel Olof sa...

Undrar om ordet "begrepp" kan härledas till ordet "begripa"?

Realist sa...

Jag har oxo lyssnat på rättegången.

Det framgår klart & tydligt för den som kan hålla reda på begreppen att den här sjuksköterskan INTE ska ha det jobbet. Inte bara för vad som sas på banden från S O S. Utan även vad som sagts på rättegången.

Skrämmande att en sån här person kunnat fått det jobbet.

Sjuksköterskan kunde inte hålla reda på begreppet svårt att andas
eller rättare sagt inte vet att det finns.

Om en person ringer till S O S
& säger att man inte kan andas så borde sjuksköterskan inse allvaret.

I stället för att ta reda på hur personen andas så säger denne: Men jag hör ju att du andas.

Sen fortsätter denne med: Ta ett djupt andetag.

Varpå det hörs i andra änden: jag kan inte

Inte ens här ploppar det upp i den skallen att personen har svårt att andas.

Sen.....

Den här jävla pendel som slår fram & tillbaka som det diskuteras på en viss orelistisk blogg. Vid varje vändning så är det en ytterlighet. Mitt i mellan så uppträder balans. Om man då minskar pendelrörlsen så är det ändå ytterligheter vid vändningarna.



/ Realist

ERIC SECHER sa...

Olof,
Jo:http://sv.wikipedia.org/wiki/Begrepp

Realist,
Ja, fel person på fel plats som det verkar. Men det måste också finnas brister i SOS arbetssätt. Inom annan sjukvård är det en klar trend att man hjälps åt. Alla avgörande beslut när det gäller t.ex cancerbehandlingar tas numera i s.k multidisciplinära konferenser, så att en enskild (läkare) inte låser fast sig i en uppfattning.

Onkel Olof sa...

Realist
När pendeln svänger mindre är vi inte mer i balans, men ytterligheterna blir inte så dramatiska och då ökar upplevelsen av harmoni...