söndag, juli 20, 2008
Tor Nörretranders
Jag bugar, bockar och tackar. För andra gången har jag tagit mig igenom Tor Nörretranders alldeles enastående bok "Märk världen". Hänger inte med i alla svängar men poängen går inte att missa. Från sista sidan :
"Världen är mycket rikare än vi tror när vi tittar på kartan över den. Vi är själva mycket rikare än vi tror när vi tittar på kartan över oss själva....Det som görs av av det som kallas jag görs troligen av någonting i mig som är större än jag ( sa James Clerk Maxwell som med fyra enkla formler kunde sammanfatta allt vi vet om elektricitet och magnetism)."
Dagens bild på en fixed gear är från Skånegatan imorse.
Nörretranders igen;
"Civilisation handlar om att befria oss från information om vår omgivning, gallra bort information om naturen så att våra sinnen inte behöver belastas med den och vårt medvetande kan koncentrera sig på annat..Teknik går ut på att göra sinnesförnimmelser och uppmärksamhet överflödiga...Tekniken tråkar ut oss.."
Hua,hua. Man ska akta sig för att höja folk till skyarna (har lätt för det), men det här är något att hålla i handen när den existentiella ångesten gör sig påmind.
Kommer på mig själv med att lägga ner mycket tankemöda. Tankemöda, för att till slut komma fram till att man sannolikt inte skall tänka så mycket.
Den som vet talar inte. Den som talar vet inte. Som Lao-tse sa när han red upp i bergen för att dö.
torsdag, juli 17, 2008
Smidig som en panter
Professorn i psykiatri rekommenderade mig att inte använda uttrycket "intuition" i mitt planerade föredrag om känslobaserad kirurgi.- Det kan lätt missförstås.
Jag tackade för rådet. Men nu retar det mig. Skall man inte kunna sticka hål på folks fördomar, det vore väl själva fan. Men samtidigt inser jag att värdeladdade ord är inte att leka med. Objektivt - positivt. Subjektivt - negativt. Rationellt - postivt. Irrationellt - negativt.Förnuft - postivt. Intuition - negativt O.s.v.
I våras gästades vi på kliniken av chefredaktör Johan Ehrenberg. Han är en av landets mest envetna, och energiska, socialister. Men det sa han inte ett ord om. Utan han visade didaktiska diagram om statens (stora) tillgångar och hur mycket av det som används till offentlig konsumtion. Den alltigenom borgerliga församlingen var efteråt (till min häpnad) rörande överens om att den här killen hade förstått hur saker och ting hänger ihop.
Vill man nå fram med sin predikan måste man vara lite smidig. Eller vad det nu ska kallas..
onsdag, juli 16, 2008
Fixed gear.
Nog blir man alldeles vimmelkantig av alla fantastiska prylar med nya finesser. "We have it" löd helsidesannonsen från telebutiken när i-Phone lanserades förra veckan. Jag behöver inga nya finersser men det är svårt att stå emot.Som Lasse Berg säger - vi går hellre i döden än hamnar utanför gemenskapen.
Blir ändå inte förvånad att det dyker upp företeelser som kan tolkas som "back-to-basic". En cykel med 24 växlar och skivbromsar (m.m, m.m) tillfredsställer i princip inte några ytterligare basala behov än en cykel ut växlar och broms. Med den senare blir man däremot av med en massa prylarna-går-snart-sönder-ågren.Och kanske får man också en extra dos frihetskänsla. "Fixed gear" kallas cyklarna utan växlar och broms som jag såg åtskilliga av på stan igår. Tramporna saknar frigång och man saktar farten genom att hålla igen på pedalerna. Så det krävs lite extra uppmärksamhet. Och lite mer eget ansvar. Och det blir lite osäkrare. Allt det där som vi tycker så illa om i trygghetsnarkomanernas förlovade land.
Fixed gear. I don´t have it. But why not?
PS För den lite mer trygghetsbenägne finns versioner med en diskret handbromsDS
torsdag, juli 03, 2008
Känslobaserad kirurg
onsdag, juli 02, 2008
På grunda vatten
Runt ön där vi hyrt vårt sommarställe ligger vackra badklippor. Men också lömska grund och grynnor. Därför sitter jag på Designtorget i Sickla köpkvarter och bläddrar i en påkostad katolog från GARMIN över marina GPS. "Koppla av och njut av tillvaron så tar vi hand om resten". Själv var jag mer inne på att läsa sjökortet (från 1981), hålla utkik och kanske få nån liten grundkänning ibland. Det tycker inte resten av familjen är någon bra idé. 4895:- för den billigaste modellen plus 1950:- för den s.k programvaran dvs sjökorten. Man skulle ju kunna jämföra kostnaderna för GPS med kostnaderna för en rejäl grundstötning. Men så kommer jag, för vilken gång i ordningen?, att tänka på David Eberhard. I trygghetsnarkomanernas förlovade land kan man nämligen aldrig gardera sig tillräckligt mycket mot faror.
I sanningens namn fick jag av E för många år sedan en enklare variant av GPS (utan färggranna kartor, bara koordinater), tänkt att minska mina för(v)irrade cykelturer. Den har hittills legat undanstoppad i en låda. Får väl som om inlandsisens spännande lämningar nu får mig att falla till föga.
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)