tisdag, maj 15, 2012
FILMTIPS - Planerat åldrande
Inte sällan är jag evigt tacksam för de tips som kommer från andra (likasinnade) bloggare. Denna gång (för vilken gång ?) från Bo Herlin - Allt är vågor. Nämligen gårdagens Dokument utifrån, som översatt en spansk dokumentär, regisserad av Cosima Dannoritzer. På svenska blev det " Glödlampskonspirationen ", som ligger upplagd på SVT - Play till den 12 juni.
Den handlar om planerat åldrande ( planned obslenscence ). Dvs att den som framställer varor också ser till att varan har en begränsad livslängd. För att hålla konsumtionen uppe.
Tidiga exempel är just glödlampan, där en mer eller mindre hemlig kartell av tillverkare kom överens om att ingen glödlampa skulle kunna brinna längre än 1000 timmar. Andra senare exempel kommer från klädindustrin över till våra dagar med bl.a det uppmärksammade målet mot Apple´s I Pod, som från början försågs med ett icke utbytbart batteri med mycket begränsad livslängd.
Filmen ringas in av en berättelse om den spanske mannen vars skrivare slutat fungera. Alla råder honom att köpa en ny. Han får emellertid kontakt med personer som vet att det handlar om just planerat åldrande. Det finns nämligen ett litet chips i skrivaren som slutar fungera efter ett visst antal kopior. Med hjälp av en rysk idealist kan han gratis ladda ner ett program som återställer skrivarens funktion.
Mest skrämmande, och mest didaktiskt, är nog bilderna från Ghana, där vi dumpar våra kasserade apparater. Något som är otillåtet, men som kringgås genom att man kallar det för " begagnat ".
Så här slagkraftigt, som Bo skriver, har nog sällan kapitalismens dilemma beskrivits.
Och man slipper värja sig mot spekulativa kospirationsteorier, som i Thrive.
Och nog innehåller filmen öppningar. Om bl.a kretslopp, som i naturen. Den natur vi glömt att vi är en del av.
Fransmannen Serge Latouche ger värdefulla synpunkter på det både orimliga och meningslösa i vår tillväxtfanatism. På franska benämner han det vi talar om som omställning med decroissance.
För egen del har jag fastnat för att roten till det onda är en bristande generositet, i ordets vidaste bemärkelse.
I spåren av generositet kommer ödmjukhet, tacksamhet, omtanke och respekt. Omställningen blir en självklarhet.
På spanska heter hennes verk Comprar, tirar, comprar.
En längre spansk version, (4h), innehåller även längre intervjuinslag med Dannoritzer.
På engelska The light bulb conpiracy (2h22m)
På franska blev det Pret a jeter (redo att kasta).
Hittade ingen svensk översättning på U-tube.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
1 kommentar:
Väl värd att se, som sagt...
Skicka en kommentar