Translate

Om mig

Mitt foto
Gift med Ewa, pappa till Sofie och Åsa, kirurg på St Görans sjukhus i Stockholm

söndag, mars 18, 2012

Motivation



Vissa ämnen är mer övergripande än andra. Motivation är ett  sådant.

För den motiverade finns knappat några gränser för vad som är möjligt, den omotiverade kommer inte ur fläcken. När ingenting händer kan man vara säker på att det är motivationen som brister.
Men hur blir man motiverad ? Att sluta röka, att äta rätt, att bry sig om miljön och sina medmänniskor, eller bara att göra sitt allra bästa ? Filosofie doktorn i praktisk filosofi Håkan Salwén skriver i SvD om bonuslöner, om skillnaden mellan intern och extern motivation. Dvs motivation som kommer inifrån respektive utifrån, om att vara inifrån eller utifrån styrd. Glädje och känsla, kontra pengar och beröm. Och han hävdar, med stöd av tung motivationsforskning, att inre drivkrafter är överlägsna.

Det kan låta självklart. Och ändå ställer det allt på ända, 2012. Säg den  prioriteringsfråga som inte utgår ifrån att man väljer det som ger mesta möjliga yttre belöning.
På jobbet pratar vi upprört om den ogynnsamma löneutvecklingen för kirurgerna på Ersta, trots ekonomisk framgång för sjukhuset. Det framhålls som en stor och avgörande fråga, trots att vi jämförelsevis redan tjänar väldigt bra. Men, egentligen värdesätter nog de flesta av oss tillfredsställelsen med väl genomförda och lyckade  ingrepp mycket mer än några ytterligare hundralappar i plånboken.

Vi kanske alla går omkring och längtar efter att vara inifrån styrda, befriade från tron att det är yttre belöningar som räknas ?
Kanske handlar det, för vilken gång i ordningen, om "fångarnas dilemma". Dvs oron för att vara den enda som tar det självklara steget. Oron för att hamna utanför.


Vän av politisk ordning undrar vem man kan skylla på när motivationen brister. Sig själv eller andra ? Den vänsterorienterade lägger gärna skulden utanför sig själv, den till höger betonar hellre individens eget ansvar. Samtidigt kan man konstatera att lyckligt lottade med få undantag står till höger, och tvärtom. Dvs politisk orientering är  oftast uttryck för " jag tror på det som gynnar mig ", snarare än " tron  på det jag uppfattar som bäst för flertalet ".
Men jämlikhets - och rättviseaspekten  kanske får ett annat innehåll i ljuset av inifrån - och utifrån styrd ? Om man betänker att yttre belöningar har en förmåga att ta fram våra sämsta sidor, medan inre belöningar snarare förstärker empati och altruism.

Simsallabim så var alla problem ur världen !

Mycket vill ha mer
Fångarnas dilemma

5 kommentarer:

Onkel Olof sa...

Om man lägger in begreppet "bekräftelse", så kanske frågan får en ny innebörd.

Motivation-resultat-bekräftelse-motivation...

ERIC SECHER sa...

Bekräftelse är förstås avgörande.
Skillnad på bekräftelse som är resultat av inre respektive yttre motivation ?

Onkel Olof sa...

Det är få som klarar "tyst motivation". Man behöver ofta bekräftelse på det man gör.

Ibland är bekräftelse till och med viktigare än t ex lön...

ERIC SECHER sa...

Realist ?

Onkel Olof sa...

Mycket troligt.