Karl Erik Edris efterlyste i sin bok Den vise VD:n något så märkvärdigt som en ny civilisationsbärande vision. Konkret var tanken att företagare skulle ta ansvar för hela samhället, inte bara den kortsiktiga vinsten.
Boken blev nog mer uppmärksammad för författarens bakgrund (spärrvakt) än för sitt innehåll. I vilket fall blir en bredare publik påmind om snarlika tankegångar på dagens DN debatt. Ekonomiprofessor Allan Malm redogör för det som i USA går under benämningen concious capitalism, kapitalism med samvete.
Inget nytt, idel självklarheter, men ändå glädjande när etablissemanget tänker om.
Sent skall syndaren vakna ..
4 kommentarer:
Det ligger något i det.
Det krävs på något sätt kapital för att vi ska kunna hjälpa varandra. Men det blir lätt ett cirkelargument...
Cirkel - hur då ?
Om vården ska få sina pengar ska företagen tjäna pengar så att de kan betala skatt, som sedan går till vården. Om vinstmarginalerna ska minska så blir det samtidigt mindre pengar till vården, vilket man försöker värna om.
Om företagen ska ta mera hand om samhället måste de ha en god profit så att de kan göra detta, och företag som vill ha för stor vinst gillar vi ju inte så mycket.
I detta är inte vårdföretag som går med vinst inräknade...
Tror inte det handlar om plus och minus på det viset, där den enes bröd blir den andres död.
Utan om gemensamma intressen och samarbete, såsom det beskrivs i artikeln. Eller som Drucker sa; varje socialt problem rymmer en affärsmöjlighet.
Istället för att en (mycket) liten del av företaget ägnar sig åt välgörenhet (filantropi),för att stärka det egna varumärket, så är hela företaget ytterst menat att skapa en bättre värld. Vinst blir då ett medel, inte ett mål.
Skicka en kommentar