Translate

Om mig

Mitt foto
Gift med Ewa, pappa till Sofie och Åsa, kirurg på St Görans sjukhus i Stockholm

lördag, november 18, 2006

Teknikens under

Alla var där. Jättestora chefen, stora chefen, professorn och stora delar av pressen. I Svenska Dagbladet blev det dagen därpå nästan en helsida om det stora som hänt. Att Ersta invigt en ny operationssal. En operationssal för titthålskirurgi med det allra senaste som tekniken kan erbjuda. Mycket skärmar, mycket knappar, mycket valmöjligheter. Grönt eller rosa ljus i salen efter tycke och smak. Professorn menade att patienten (som sover) mår bättre i det gröna ljuset.
När jättestora chefens nära anhörig skulle opereras var det ett starkt önskemål att det skulle ske på den nya operationssalen. Med det senaste som tekniken kan erbjuda. Mycket skärmar, mycket knappar,mycket valmöjligheter.

Varför denna övertro på teknikens betydelse? Jag ägnar stora delar av min tid på mottagningen varje vecka åt att förklara för människor att titthålskirurgi inte är något slags trolleri, utan ett potentiellt livsfarligt ingrepp.
Nej, den goda vården handlar om så mycket annat än teknik. Framförallt om goda beslut. Beslut som grundas på kunskap, förtroende och omtanke. Och det vet alla som jobbar med sjuka, oroliga patienter.
Men visst är det kul med knappar och skärmar.Och lite bubbel.

Ser fram emot den dag när jättestora chefen, stora chefen, professorn och stora delar av pressen kommer för att fira att undersköterskorna på Ersta tack vare rogivande massage drastiskt har minskat behovet av Valium och Sobril.

Inga kommentarer: